Categorii
Angajatori

Cât de importantă este diversitatea la locul de muncă?

Când ne gândim la diversitate avem în vedere rasa, cultura, sexul și sexualitatea, există mulți alți factori care trebuie să fie luați în considerare atunci când promovezi diversitatea la locul de muncă. Este important să ții cont de faptul că dacă ai o concepție limitată despre diversitate, atunci pui limite și creșterii profesionale a angajaților. 

Cum ajungi să pui în practică diversitatea?

Ca să ajungi să pui în practică diversitatea trebuie să ții cont de mai mulți factori și să elaborezi politici care să reflecte acest scop.  Un bun punct de plecare este să iei în considerare mai mulți factori care îți modelează identitatea. Gândește-te la trecutul tău cultural, la credințele, principiile tale religioase și la ce educație ai primit. Toate acestea există și în spatele fiecărui angajat. Așadar cu cât cunoști mai bine un angajat ajungi să ai o privire de ansamblu asupra întregii echipe. 

Înainte de  a vorbi despre cele 5 tipuri de diversitate de la locul de muncă este nevoie să definim un termen – intersecționalitate. Este de fapt recunoașterea faptului că toate categoriile sociale, de la sexualitate, gen, rasa, cultură sunt interconectate și că fiecare individ este supus unor sisteme de discriminare suprapuse. 

5 tipuri de diversitate la locul de muncă

Am luat 5 tipuri de diversitate, cu toate că sunt mult mai multe. Ele pot deveni fundamentul echipei, dar pentru a funcționa este nevoie de concentrare.

Diversitatea culturală 

Angajații se încadrează într-o cultură corporatistă, dar cu toate acestea nu trebuie să pierdem din vedere contextul cultural al fiecărui individ. Cultura unei persoane reflectă moștenirea și educația sa, modul său, limba sa, stilul de a vorbi, alimentele pe care le condumă, viziunea asupra lumii. Înțelegerea și integrarea acestor caracteristici fără probleme este baza oricărei culturi de succes a unei companiei. Iar aceste diferențe ar trebui să fie mereu evaluate, pentru că pot să fie potențiale bariere în dezvoltarea echipei.  Dar o companie cu o cultură prescriptivă și limitativă va împiedică angajații să se audă reciproc. Acest lucru poate duce la confuzie și la o comunicare greșită. 

A susține și a aplica diversitatea culturală înseamnă a crea spații pentru dialoguri între angajați pentru a acoperi potențialele lacune culturale și pentru a învăța unul de la celălalt. 

Diversitatea rasială

Este important să percepe diversitatea rasială și diversitatea culturală ca fiind tipuri diverse de diversitate. Rasa este un construct biologic, cultura are legătură cu o existență trăită. Dacă o compania ar respecta diversitatea rasială atunci nimeni nu ar trebui să fie „singurul”.

Diversitatea de gen 

Încă nu există egalitatea în privința diversității de gen. Potrivit celor de la McKinsey, în 2020, femeile ocupau doar 21% dintre pozițiile cheie la nivel global. Iar tot la nivel global, 1 din 25 de directori este o femeie de culoare. Dar asta nu înseamnă că femeile nu sunt capable, evidențiază însă necesitatea unei abordări intersecționale, pentru a promova diversitatea rasială. 

Când vorbiți de diversitatea de gen sau poate chiar vreți să țineți cont de ea în compania pe care o conduceți, asta nu înseamnă că vă limitați la masculin și feminin. Până și utilizarea pronumelor la locul de mună va contribi la un mediu de lucru incluziv, susțin studiile.  

Este, de asemenea, important, să distingem orientarea sexuală sau sexualitatea de sex și identitatea de gen. Iar o corelație între cele doua poate duce al presuneri dăunătoare pentru individ și echipă, în final.

Dizabilitățile fizice

Una dintre cele mai importante diversități care ar trebui să fie luată în seamă este cea a persoanelor cu diazabilități fizice. 15% din populația globală care are o formă de handicap ar trebui să aibă un loc de muncă. Poți să începi cu lucruri care țin de desingne-ul site-ului afacerii tale,  poate fi utilizat de toți cei care ar vrea să îl citească? Dar cei care folosesc scaunele cu rotile pot să treacă prin toate spațiile de lucru? Iată doar câteva caracteristici de care ai putea să ții cont pentru a pune în aplicare diversitatea pentru persoanele cu handicap.

Așadar dacă le oferi angajaților oportunitatea de a oferi feedback direct și anonim poț îmbunătății implicarea și vei promova diversitatea la locul de muncă. Pe măsură ce tot mai mulți vor lucra remote de oriunde sau o săptămână la birou, una acasă, nu putem trece peste aceste standard. Nu a fost niciodată mai important ca acum ca angajații și clienți să interacționează cu afacarea și, din contra, o lipsă de accesibilitate le poate strica experiențele. 

Diversitatea intereselor

Este nevoie să înțelegeți și interesele personale ale angajaților. Aceasta atitudine poate avea un impact mare asupra sentimentului de apartenență la organizație. De asemenea identificarea tipurilor de diversitate la locul de muncă nu ar trebui să fie o chestiune de obligație, de așa trebuie. Este o șansă de a interacționa cu angajații, de a înțelege ce e important pentru ei și de a te asigura că se simt incluși. 

De aceea este spre bine echipei să le oferi angajaților oportunitatea ca mai multe departamente să se conecteze. Așa ajung să aibă interese comune. În acest fel se pun bazele unor conexiuni între angajați, mai ales dacă lucrează de acasă.

Există o mulțime de tipuri de diversitate pe care nu le-am luat în considerare, precum neurodiversitatea, vârsta, etnia și religie. 

Lumea este diversă, prin abodarea intersecțională a diversității în compania pe care o conduci vei ajunge să fii mai atent la fiecare individ. 

Iar cel mai bun mod de a te asigura că îndeplinești nevoile diversității la locul de muncă este prin sondaje, iar angajatul trebuie să fie în centrul oricărei inițiative privind diversitatea, echitatea și incluziunea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *